Degrowth in Den Haag: Professor Jason Hickel spreekt Tweede Kamer toe

Op woensdag 8 maart om 11:00 uur zal professor Jason Hickel, een van de toonaangevende figuren in de opkomende degrowth-beweging, het Nederlandse parlement toespreken tijdens een speciale hoorzitting. Hickel is onder andere de auteur van de bestseller Less Is More, Why Degrowth Will Save The World. De hoorzitting wordt georganiseerd door het parlement zelf, onder leiding van een aantal Kamerleden van verschillende partijen met als initiatiefnemer GroenLinks.

Dit is de eerste keer ooit dat een degrowth-denker op het nationale politieke podium mag spreken, en de eerste keer dat het debat in het Nederlandse parlement over degrowth zal gaan. Het is een historisch moment, niet alleen voor de wereldwijde degrowth-beweging, maar ook voor de parlementaire geschiedenis en het economisch denken in Nederland.

Tijdens de hoorzitting zullen Kamerleden ook worden toegesproken door professor Barbara Baarsma, auteur van Groene Groei, de (on)zin van economische groei.

De hoorzitting in het Nederlandse parlement is opgezet en geregeld door Commons Network in samenwerking met aantal Kamerleden van verschillende partijen met als kartrekker GroenLinks, als onderdeel van ons nieuwe initiatief om een speciale werkgroep op te richten voor Kamerleden en senatoren over degrowth. Uiteraard zullen we de hoorzitting live vanuit het parlement verslaan. U kunt het debat in de Tweede Kamer bijwonen door u hier aan te melden of de livestream te bekijken op de website van de Tweede Kamer.

Voor vragen over dit nieuwe initiatief of over het bezoek van professor Hickel aan Den Haag kunt u ons een e-mail sturen op winne [@] commonsnetwork.org.

Voor meer over degrowth, bekijk dit boek dat we vorig jaar publiceerden, luister naar deze podcast waar we werden geïnterviewd over het boek of lees deze serie blogs.

NB: Hickels bezoek stond oorspronkelijk gepland in Oktober 2022, maar werd verplaatst in verband met zijn Coronabesmetting. Nieuwsuur maakte destijds een item over zijn geplande bezoek.

Jason Hickel