Amsterdams Commons Transitieplan

[vc_row thb_divider_position=”bottom”][vc_column][vc_empty_space height=”200px”][/vc_column][/vc_row][vc_row thb_divider_position=”bottom”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Amsterdams Commons Transitieplan

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row thb_divider_position=”bottom”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”100px”][vc_hoverbox image=”3718″ primary_title=”Aan De Slag” hover_title=”Meteen Naar Het Werkdocument” shape=”square” hover_background_color=”orange” el_width=”50″ hover_btn_title=”Loomio” hover_btn_style=”outline” hover_btn_shape=”square” hover_btn_color=”success” hover_add_button=”true” hover_btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.loomio.org%2Fg%2FM7QcA8Hr|title:Let’s%20go||”][/vc_hoverbox][vc_empty_space height=”20px”][vc_hoverbox image=”3719″ primary_title=”Ruwe Data” hover_title=”Bekijk De Ruwe Data” shape=”square” hover_background_color=”green” el_width=”50″ hover_btn_title=”Cryptpad” hover_btn_style=”outline” hover_btn_shape=”square” hover_btn_color=”warning” hover_add_button=”true” hover_btn_link=”url:https%3A%2F%2Fcryptpad.fr%2Fpad%2F%23%2F2%2Fpad%2Fedit%2FVvijs-FhcmWx6DqDOis3xjdq%2F|title:Let’s%20go||”][/vc_hoverbox][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row thb_divider_position=”bottom”][vc_column][vc_empty_space height=”100px”][/vc_column][/vc_row][vc_row thb_divider_position=”bottom”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De komende jaren zullen zwaar worden voor de stad. De rap naderende economische recessie zal gevoeld worden door iedereen. Deze crisis heeft, naast het hartverscheurende menselijk leed dat het veroorzaakt heeft, ook aangetoond dat het neoliberale systeem van grote multinationals, goedkope arbeid en nog goedkopere producten, speculatie en winstbejag en een afbrokkelende publieke zaak definitief failliet is.

Wat deze crisis ook duidelijk maakt is dat de basiseconomische netwerken in de wijken veerkrachtig zijn. Ook zonder geld uit Den Haag zorgen buren voor elkaar. Ook zonder flitsende ‘economische’ successen bloeit er een alternatieve, waardegedreven solidariteitseconomie tussen mensen onderling.

Ten derde heeft deze crisis, waarin we zijn gedwongen om het kleinschalige en lokale weer te waarderen, ons laten zien dat sociaal én ecologisch duurzame systemen essentieel zijn. De internationale handel blijkt kwetsbaar, met tekorten aan grondstoffen, verstoringen van productie in China, lange wachttijden voor basale producten.

Tot slot heeft de crisis ons op wrede manier geconfronteerd met onze sociale afhankelijkheid. We zijn weerloos als we onszelf niet verenigen, we zijn eenzaam als we elkaar niet mogen zien. De publieke ruimte geeft ons de kans om als buurtgenoten samen te zijn en als dat wegvalt zien we pas hoe belangrijk dat is.

In deze periode van wederopbouw moeten wij die solidariteitsnetwerken gaan versterken. Het is cruciaal dat we de komende jaren bouwen aan een sociale basiseconomie, aan lokale en duurzame alternatieven, aan nieuwe, democratische buurtprocessen. Kortom, we moeten de commons weer laten bloeien.

De tijd is er rijp voor, niet alleen omdat de crisis ons min of meer dwingt, maar ook omdat we de politieke wind mee hebben nu, tenminste hier in Amsterdam. Deze stad, met dit college, kan een commons-stad worden met een toonaangevende rol in Europa.

Daarom werkt Stichting Commons Network samen met talloze commons-denkers en commons-doeners aan een transitieplan voor de stad. Het doel: een volwaardig Commons Transitieplan, breed gedragen door doeners en denkers uit de commons-beweging, onderbouwd door experts uit andere domeinen, een plan waarmee zowel ambtenaren als politieke partijen, zowel internationale analisten als journalisten aan de slag kunnen.

De commons-beweging staat in dit proces op de schouders van onze vrienden elders in de wereld, die dit al eerder hebben gedaan. In Gent leidde het Commons Transitieplan tot politiek beleid. In Sydney werkt men aan een transitieplan, met hulp van Europese experts, in een groeiende coalitie, waarin de gemeente ook meehelpt, die zeker na de bosbranden een urgent mandaat heeft. De afgelopen jaren is die internationale commons-beweging steeds vaker samen gaan werken met de internationale beweging van municipalisten, waardoor op tal van plekken in Europe commons-ideeën op de politieke agenda zijn komen te staan.

Amsterdam is er klaar voor en de beweging van Amsterdamse commoners groeit. Het is tijd dat we als stad gaan bouwen aan de commons. Zo voeden we de veerkrachtigheid van onze gemeenschap, nemen we het sociale en duurzame voortouw voor andere Europese steden en komen we als stadgenoten dichter tot elkaar.

Proces en planning

De eerste stappen richting een Commons Transitieplan zijn al gezet. De afgelopen jaren zijn commons-doeners en commons-denkers zich al gaan verenigen in lokale assembleés, in platforms zoals De Meent, in solidariteitsnetwerken zoals Commoning Meta en in praktijklabs zoals CommonsLab. Commons Network, de Amsterdamse commons-denktank die in dit proces het voortouw neemt, heeft het afgelopen jaar gewerkt aan verkennende teksten die samen een situatieschets vormen, de basis van het Transitieplan. Maar ook deze mooie initiatieven bouwen voort op een lange traditie van Nederlandse solidariteit, van de eerste verzekeringsmaatschappijen tot de sociale woningbouw, van de coöperaties tot de krakersbeweging en nog veel meer. Amsterdam, stad vol eigenheimers, is gebouwd op solidariteit.

Het proces, zo stellen de auteurs van dit werkdocument voor, is alsvolgt.

Stap 1: Input van Commoners en Kennisnetwerken

Stap 2: Consultatie van Experts en Ambtenaren

Stap 3: Uitwerking naar de Wijk en naar het Buitenland

Stap 4: Presentatie

Stap 1

Stichting Commons Network heeft een eerste aanzet gemaakt van een verkenning op verschillende domeinen: voedsel, energie, zorg, publieke ruimte, digitaal, inkoop. Dit document is in 2019 gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Om van die aanzet een volwaardig transitieplan te maken is het zaak dat commons-denkers en commons-doeners deze ruwe tekst met elkaar herschrijven. Stichting Commons Network begint daarom met een proces van collaboratief schrijven en input + peer review, om van het verkennende document een volwaardige verkenning te maken. Belangrijk onderdeel van deze eerste stap is het formeren van een redactieteam vol commoners uit de hele stad. Dit team neemt namens de gehele beweging het voortouw en legt zich toe op het schrijf- en redigeerwerk.

Stap 2

De verkenning moet bij experts buiten de beweging en ambtenaren in het systeem iets teweeg brengen. Daarom leggen we de Verkenning voor aan externe experts, denk aan juristen, economen, architecten en planologen en ambtenaren, bijvoorbeeld bij de afdelingen Democratisering, Sociale Zaken, Juridische Zaken, Grondzaken. Hun feedback zorgt voor een verdiepende extra laag. De lijst met experts maken we samen met het redactieteam, op basis van input van commons-denkers en doeners.

Stap 3

Na de verkenning en de verdieping is het tijd voor de uitwerking. Tijdens een twee-daagse Commons Assembly gaan Amsterdammers en commoners samen op zoek naar uitwerking voor hun wijk: hoe koppelen we deze plannen aan alles wat er al is? Ook komen er internationale commons-experts en beleidsmakers om van het Amsterdamse plan een internationale uitwerking te maken. Zo ontwikkelen we als beweging samen lokale, wijkgerichte transitieplannen en bouwen we tegelijk door aan de internationale commons-community.

Stap 4

Tot slot organiseren wij een avondvullend evenement waar we het gehele proces plus plan presenteren.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]