In Memoriam voor Silke Helfrich

The calm restlessness of this tireless advocate of the common,

of free, fair and lively togetherness,

this great visionary, she will be missed,

as the sharp, courageous and compassionate thinker,

the inspiring speaker, the local and global network artist,

the courageous pioneer of new paths.

[uit: Abschied nehmen und in Verbindung bleiben, een eerbetoon aan Silke op de website van het Commons Institute]

Silke Helfrich, onze vriendin, collega, adviseur en bondgenoot, is woensdagavond overleden. Het Commons Network team is er kapot van.

Silke was één van de leidende figuren in de commons-beweging, waar ze een generatie van jonge activisten inspireerde om zich een radicaal andere wereld voor te stellen. Ze had een ontzagwekkende kennis en was aanstekelijk enthousiast, temperamentvol en energiek.

Ze schreef boeken die de lat hoog legden voor de rest van ons, zoals Patterns of Commoning, Wealth of the Commons en recentelijk het ‘magnum opus’ Free, Fair and Alive, dat ze allemaal schreef met haar vaste schrijfpartner David Bollier. Haar werk zal door vele toekomstige generaties studenten, politici en activisten worden gelezen.

Voor ons, op een meer persoonlijk niveau, was Silke een vriendin. Haar lezingen, essays en presentaties waren een inspiratie voor Commons Network toen het werd opgericht. We hadden contact vanaf het allereerste begin, maar nog nauwer toen ze zich ook als adviseur bij ons aansloot. Ze was erbij toen we de eerste European Commons Assembly organiseerden, in Brussel in 2016 (precies 5 jaar geleden).

Door de jaren heen was ze er altijd als we haar advies nodig hadden, en nog belangrijker, haar intellectuele input. Haar onstuitbare brein maakte veel van onze projecten beter. Telkens als we contact hadden, maakten we meer plannen voor de nabije toekomst. We hadden zoveel meer ideeën voor coole nieuwe projecten om samen aan te werken. Het is ongelooflijk moeilijk om te beseffen dat ze er niet meer is.

We willen ons diepste medeleven betuigen aan haar familie en aan haar vele vrienden. Dit soort overlijdensberichten kunnen haar geen recht doen, dus we hopen dat we betere manieren zullen vinden om Silke en haar werk te eren. Voorlopig zullen we proberen dit te doen door haar werk opnieuw te lezen, door onze herinneringen aan haar te delen met onze collega’s en partners, en door haar ideeën en wijsheid te blijven verspreiden.

Onze oprechte deelneming gaat ook uit naar haar vrienden bij de Heinrich Böll Stiftung, die zoveel jaren met haar hebben samengewerkt. Hun prachtige eerbetoon staat nu online, hier.

Onze vriend en adviseur en Silke’s schrijfpartner David Bollier schreef zijn eigen prachtige eerbetoon aan haar, hier. We sturen je alle kracht en liefde toe in deze moeilijke tijd, David.

Silke’s eigen instituut, het Commons Institue, heeft zojuist een In Memoriam gepubliceerd, hier. Op die pagina kunt u de details vinden van de nieuwe stichting die de familie ter ere van haar opricht.

Op deze pagina kunt u andere eerbetonen en condoleances vinden die het Commons Institute uit de hele wereld verzameld.

Het Network for Economic Transformation, dat Silke mede heeft opgericht, publiceerde deze tekst.

De Argentijnse organisatie Funadación Vía Libre publiceerde zojuist hun herinneringen aan Silke. Een citaat: ‘Esta es la clase de texto que jamás querríamos escribir y que vamos a escribir mal porque lo hacemos entre lágrimas: despedir a una amiga a quien nunca vamos a olvidar. Fundación Vía Libre es hoy la organización que es gracias a Silke Helfrich. No hay una sóla letra de exageración en esa frase. Silke nos convocó cuando se le ocurrieron ideas locas, nos orientó para que pudieramos aprender a consolidarnos como organización, nos mostró que nuestra agenda no tenía sentido si no se articulaba con otras agendas, con otros movimientos, con otras perspectivas con las que, de no haber mediado Silke, jamás nos hubieramos cruzado.’ Lees het hier.

De Duitse krant Die Tageszeitung, of ‘TAZ’, publiceerde zojuist deze mooie In Memoriam. Een citaat: Die Welt der Gemeingüter war für sie auch eine versunkene, in der sie sich als eine Archäologin bewegte. Gemeinschaftliches Arbeiten, Teilen und Leben praktizierte die Menschheit seit ihrer Entstehung, doch Geld, Eigentum und Individualisierung im Kapitalismus haben uns das alles vergessen lassen. Silke Helfrich was deshalb überzeugt, dass wir für die Commons eine neue Sprache, gar eine “neue Ontologie” brauchen, eine andere Seinsweise.’ Lees het hier.