Nieuwe publicatie: commons en de toekomst van de bestaanszekerheid

Stichting Commons Network heeft samen met SVB-innovatielab Novum het rapport ‘Leren van de Toekomst: Commons en Bestaanszekerheid in Theorie en Praktijk’ gepubliceerd. De afgelopen maanden hebben de teams van Novum en Commons Network samen gewerkt aan deze verkenning van de toekomst van de Nederlandse bestaanszekerheid. Op donderdag 4 maart werd het rapport gelanceerd tijdens een lunch-meeting met interessante sprekers. Bekijk die uitzending hieronder terug:

In Leren van de Toekomst maken de onderzoekers een reis langs burgerinitiatieven door het hele land, die allemaal op eigen manier vernieuwende modellen van collectief beheer en horizontale zelforganisatie in de praktijk brengen. Tegelijk met dit veldwerk gaan de onderzoekers op verkenning langs een breed scala aan opkomende economische theorieën en inzichten uit de antropologie, psychologie, filosofie en politicologie. Deze oude en nieuwe ideeën worden vertaald naar verfrissende inzichten voor onze hedendaagse realiteit.

De bevindingen van dit onderzoek naar praktijk en theorie worden in het rapport vertaald naar bouwstenen voor een nieuwe toekomstvisie. Het rapport presenteert vervolgens twee denkrichtingen waarin de discussie over een nieuwe toekomstvisie op bestaanszekerheid zich de komende jaren kan ontvouwen.

Vandaag wordt Leren van de Toekomst officieel gepubliceerd, en morgen wordt het rapport gelanceerd met een online evenement waarbij Amma Asante (Landelijke Cliëntenraad), Sandra Bos (HvA), Hugo Aalders (SVB) en Frank Speel (VNG) hun input geven.

– –   Download hier het rapport   – –

 

Wilt u naar aanleiding van het rapport meer informatie, of wilt u een fysiek exemplaar? Stuur een email aan Thomas de Groot via thomas @ commonsnetwork punt eu.