Gedeelde Grond: een collectieve happening met onder andere Willem Schinkel

Op woensdag 2 maart organiseren wij Gedeelde Grond, een collectieve happening in De Nieuwe Anita, met onder andere professor Willem Schinkel, Woonprotest-organisator Melissa Koutouzis en Lutkemeer-beschermer Natasha Hulst. Deze avond is de eerste in een reeks over grote vraagstukken rondom de thema’s arbeid, groei, ecologie en grond. De happenings zijn een samenwerking tussen De Nieuwe Anita, Stichting Commons Network en TAAK, met wie wij samen het kunstprogramma Common In hosten.

Wonen is een recht! Toch zijn er tienduizenden dakloze mensen, honderdduizenden mensen die hun energierekening moeilijk kunnen betalen en wonen velen van ons in een beschimmeld huis waar er lood uit de kraan komt.

Waarom worden anderen dan toch zo rijk van grond en huizen? De markt is ongrijpbaar en intussen tiert de wooncrisis welig. Ook tijdens gemengde kabinetten en linkse gemeenteraden. Zijn er dan echt geen alternatieven?

Die zijn er wel. Maar alleen als we een paar stappen terug doen en het systeem zien voor wat het is. We kunnen keuvelen over beleid, maar uiteindelijk hebben we een visie nodig, een collectieve voorstelling van een beter systeem.

Deze avond prikkelen we ons voorstellingsvermogen. Over een stad voorbij het kapitalisme, over grond die geen handelswaar meer is. Met kunst en film, met inspirerende sprekers en gesprekken, en met lekker eten. Geen preek, maar een happening.

Schrijf je hier in voor dit evenement

Locatie: De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam

Tijd: Woensdag 2 maart, vanaf 18:00

Line-up:

– Willem Schinkel, hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en schrijver van onder andere Pandemocratie en Theorie van de Kraal. Naar aanleiding van het politiegeweld tijdens het Woonprotest schreef hij dit: https://www.versbeton.nl/2021/11/all-cops-are-bastards-over-politiegeweld-en-het-denken-van-mensen/

– Melissa Koutouzis, mede-initiatiefnemer van het Woonprotest, tevens coordinator bij Transnational Institute. Om het Woonprotest kracht bij te zetten publiceerde zij samen met talloze bondgenoten uit de woonbeweging dit manifest: https://woonmanifest.nl/

– Franziska Goralski, Kitty Maria, Elise Ehry, performance kunstenaars, die in het kader van kunstprogramma Common In samenwerkten om de absurditeit van grondspeculatie zichtbaar te maken, onder andere door een film die zal worden vertoond tijdens deze avond, en door hun interventie, getiteld Hosting Soil: https://common-in.nl/hosting-soil/

-Natasha Hulst, programma directeur Land Commons bij het Schumacher Center, en oprichter van de nieuwe stichting Grond van Bestaan, waarmee zij een crowdfunding organiseert om de Lutkemeerpolder op te kopen, om deze unieke Amsterdamse landbouwgrond uit de markt te halen: https://www.grondvanbestaan.nl/

Schrijf je hier in voor dit evenement