Happening 11 mei: Stop de Groei!

Het is alweer tijd voor de derde en laatste aflevering van onze serie happenings bij De Nieuwe Anita in Amsterdam. Als onderdeel van ons kunstproject Common In. De vorige editie had als thema Weg met Werk. Dit keer, op 11 mei: Stop de Groei! Kom je ook?

Registreer hier

We groeien de aarde kapot!

Ecosystemen worden onherstelbaar aangetast, de biodiversiteit was nog nooit zo laag, en als we het klimaat blijven opwarmen is er straks geen mensheid meer over. Er is een punt waarbij economische groei meer slecht dan goed teweeg brengt, en dat punt zijn we in het westen al lang en breed gepasseerd.

‘Groei kan groen.’ ‘Groei creëert innovatie’’. ‘Groei maakt de welvaartsstaat mogelijk’. Als we de mantra’s blijven herhalen, komen we nooit ergens. Voor een leefbare planeet moeten we vooruitgang anders gaan definiëren, onszelf losweken van het groeigericht denken. Als we, kortom, durven te ‘ontgroeien’.

We kunnen soebatten over een procentje windenergie meer of minder, maar uiteindelijk hebben we een visie nodig, een collectieve visie van een houdbaar, rechtvaardig en zorgzaam systeem.

Deze avond prikkelen we ons voorstellingsvermogen. Met kunst, met inspirerende sprekers en gesprekken, en met lekker eten. Geen preek, maar een happening.

Programma

18:00 inloop
18:30 eten door Robin Food
19:45 programma
–> Kunstenaarscollectief Cascoland met een korte presentatie van hun artistieke interventies en experimenten met een regeneratief, niet-groeiend sociaal systeem.
–> Collectief gesprek met bijdragen van
# Jaap Tielbeke, schrijver bij De Groene Amsterdammer en auteur van het boek ‘We waren gewaarschuwd’ onze obsessie met en de grenzen aan de groei,
# Commons Network degrowth-onderzoeker Winne van Woerden, auteur van ‘Living Well on a Finite Planet: Building a Caring World beyond Growth
# Harriët Bergman, activist bij Fossil Free Culture en Code Rood, schrijver en PhD-onderzoeker op het gebied van discomfort en klimaatactivisme

Inlezen?
– Het boekje Living Well on a Finite Planet: Building a Caring World Beyond Growth
– Een reflectie op Jaap Tielbeke’s ‘We waren gewaarschuwd’ in De Groene Amsterdammer
– ‘Who is to blame for climate breakdown’ van Harriët Bergman op Medium.com

Registreer hier