Publieksevenement! Bouwen aan Digitale Gemeenschapsgoederen – Naar een gedeeld, soeverein en collaboratief internet

In het kader van onze Transitiewerkplaats Digitale Gemeenschapsgoederen organiseert Commons Network op 25 april publieksevenement Bouwen aan Digitale Gemeenschapsgoederen in Den Haag.

Het belang van Digitale Gemeenschapsgoederen- Digital Commons in het Engels–  dient zich steeds meer aan, er liggen veel kansen voor soevereiniteit, autonomie en veerkracht. Ook in internationale context zien we deze beweging.  
 
Digitale Gemeenschapsgoederen, zoals open source software projecten, data trusts en open standaarden staan voor een democratische praktijk, met gedeeld eigendom. Ze zetten hiermee een verschuiving in gang, weg van gecentraliseerd privaat of staats beheer van technologie en naar democratisering van de digitale infrastructuur. 

Digitale Gemeenschapsgoederen helpen hiermee om publieke waarden als democratisering, zelfbeschikking en soevereiniteit te bewaken en te verstevigen. Deze verschuiving biedt talrijke  mogelijkheden voor Nederland, of welk land dan ook, ook op economisch vlak.  
 
Op 25 April gaan  Sophie Bloemen (Commons Network) en Koos Steenbergen (BZK) na een bijdrage van Fabrizia Benini over het Europese Digitale Commons NGI project , in gesprek met Daphne Muller, van het succesvolle open source collaboratieve platform Nextcloud, Aik van Eemeren, strateeg digitale innovatie van Gemeente Amsterdam en Gijs van Maanen, data commons expert aan de universiteit van Tilburg.  

We gaan in op wat digitale gemeenschapsgoederen zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe de sprekers hier zelf aan bouwen. Ook verkennen we wat de rol van de overheid hierin is en hoe gemeenschappelijk beheer en eigendom vorm gegeven kan worden.   Daarna is er ruimte voor vragen en gesprek met het publiek. 

Meld je aan via digitalcommons@commonsnetwork.org

Inloop: 15h

Aanvang gesprek: 15.30

Borrel 17h-18h

Locatie: Bezuidenhoutseweg 67, 2594 AC Den Haag (Nieuwspoort)