Reflecties op een publiek evenement: Bouwen aan de digitale gemeenschap

Als onderdeel van onze Digital Commons Transition Collaboratory organiseerde Commons Network op 25 april een publiek evenement Publieks bijeenkomst 25 April: Bouwen aan Digitale Gemeenschapsgoederen – naar een gedeeld, collaboratief en soeverein internet in Nieuwspoort, Den Haag.

Het belang van Digitale Gemeenschapsgoederen komt steeds meer naar voren omdat ze veel mogelijkheden bieden voor soevereiniteit, autonomie en veerkracht. Digital Commons, zoals open source softwareprojecten, data trusts en open standaarden vertegenwoordigen een democratische praktijk, met gedeeld eigendom. Ze initiëren daarmee een verschuiving van gecentraliseerd privaat of staatsbeheer van technologie naar democratisering van digitale infrastructuur. 

Het openbare evenement gaf een ongelooflijk inzichtelijk overzicht van het Digital Commons landschap in Nederland en daarbuiten. Het evenement bracht experts uit verschillende vakgebieden bijeen, wat resulteerde in een dynamische en levendige discussie. Het panel werd gemodereerd door onze eigen Sophie Bloemen naast Koos Steenbergen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, met de sprekers Fabrizia Benini van de Europese Commissie, Aik van Eemeren, Strateeg Digitale Innovatie van de Gemeente Amsterdam, Gijs van Maanen, data commons expert en docent aan de Universiteit van Tilburg, en Daphne Muller, manager bij Nextcloud. Dit resulteerde in een interessant panel met positieve, inzichtgevende uitwisselingen. 

Het evenement zelf heeft zijn succes te danken aan de bereidwillige samenwerking tussen de panelleden en het publiek. Het was een soort gemeenschappelijke ‘commons building’ in de zin dat iedereen bereid was om zijn kennis te bundelen ten voordele van het nastreven van de commons. We ontdekten dat Digitale Gemeenschapsgoederen een enorm economisch, politiek en sociaal-cultureel potentieel hebben. Lees het verslag van het evenement hier

Wil je deelnemen aan toekomstige evenementen? Je bent uitgenodigd op Public Spaces: Taking Back The Internet (6 en 7 juni) waar we de volgende sessies over digitale gemeenschapsgoederen organiseren. Commons Network is partner van de Public Spaces-coalitie die zich inzet voor een rechtvaardiger internet. De centrale vraag van de conferentie is: hoe krijgen wij – als burgers, organisaties en overheden – weer controle over onze gegevens en ons digitale leven?Meer informatie over de conferentie vind je hier.

Digital Commons helpen publieke waarden zoals democratisering, zelfbeschikking en soevereiniteit te bewaken en te versterken. Deze verschuiving biedt tal van kansen voor Nederland of welk land dan ook, ook economisch. Commons Network is enthousiast om deze verschuiving te verkennen en naar Nederland te brengen. Wil je meer weten over digital commons en op de hoogte blijven van de transitie workshop? Registreer je dan op digitalcommons@commonsnetwork.org