Nieuwe collega: Carolyn

Hello visitor! My name is Carolyn. Ik schrijf met plezier een introductiebericht als nieuw lid van het Commons Network team, waarin ik dit seizoen meedraai als stagiaire.

Ik studeer Societal Resilience aan de Vrije Universiteit, en in deze masteropleiding wordt ons gevraagd breed en diep te kijken naar vele aspecten van hoe wij onze sociale wereld organiseren om de gezondheid en het welzijn van mensen en de planeet te ondersteunen.

Terwijl sommige van mijn collega’s zich richten op studies over desinformatie, onderwijs of immigratie, voel ik me het meest gepassioneerd over de bestuurssystemen die we gebruiken om het delen van eindige middelen te organiseren. Ik ben opgegroeid in een ‘opzettelijke gemeenschap’ in Upstate New York, waar ik de ervaring heb opgedaan om nauw samen te leven met anderen en de taak te delen om in onze collectieve behoeften te voorzien. Onze intenties waren en zijn: leven in een gemeenschap tussen generaties, leven in eenheid met de aarde, handelend voor een leefbare wereld voor iedereen, rijkdom creëren die integriteit belichaamt en afstand neemt van de destructieve elementen van ons huidige economische systeem, en een flinke dosis vreugde, plezier en creativiteit in ons leven inbouwen.

Het is vanuit deze opvoeding dat mijn interesse in het politiek organiseren op maatschappelijk niveau voor op commons gebaseerde bestuursprincipes ontbrandde. Ik was getuige van de uitdaging waarmee groepen mensen die geïnteresseerd zijn in het eerlijk delen van hulpbronnen geconfronteerd werden in een maatschappij die alles wint. Ik zie de uitdaging waar onze wereld voor staat naarmate de ongelijkheid toeneemt en de gevolgen van een extractieve cultuur zichtbaarder en drastischer worden. Ik geloof dat we op maatschappelijk niveau openbare bestuursstructuren nodig hebben die lokale, wereldwijd verbonden gemeenschapseconomieën ondersteunen.

Ik ben niet alleen opgegroeid in een ecodorp, maar ik ben ook een millennial. Dat is belangrijk omdat ik ben opgegroeid met internet, en eerlijk gezegd kan ik me geen wereld zonder internet voorstellen. De internetinfrastructuur is voor mij even fundamenteel en noodzakelijk als wegen, spoorwegen en het postsysteem. Ongeveer vier jaar geleden kwam ik erachter hoeveel van het internet en mijn leven in handen was van grote particuliere bedrijven zoals Facebook, Apple en Google. Mijn verbinding met vrienden en familie, waar ik mijn nieuws vandaan haal, mijn opleiding en mijn werk zijn allemaal afhankelijk van grote techbedrijven. De laatste tijd hoor ik steeds meer verhalen over berichten die worden verwijderd, accounts die worden gewist of ‘ge-shadow-banned’ of “internet shutdowns” in tijden van politieke onrust. Het internet en zijn gebruikers hebben voorstanders nodig voor het behoud ervan als een openbaar goed en dienst in het klimaat van privatisering.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt bij Holochain aan het ondersteunen van de ontwikkeling van een protocol voor het bouwen van gedistribueerde peer-to-peer (P2P) toepassingen. In de gedecentraliseerde webruimte zie ik een duidelijk verband tussen sociaal-politieke organisatie en de beweging om een beter web te bouwen. Activisten en bouwers van DWeb zetten zich in voor een internetinfrastructuur die in handen is van de mensen die het gebruiken. In deze ruimte maakte ik formeel kennis met het concept ‘the commons’.

Hoewel theorieën van de commons aanvankelijk populair werden in fysieke, agrarische gemeenschappen en voornamelijk betrekking hadden op het delen van land, is het concept sindsdien vertaald naar vele digitale ruimten. Het bekendste voorbeeld van een digitale commons is Wikipedia – een site waar de informatiebasis zowel wordt gecreëerd als onderhouden door de gebruikers.

Ik kwam bij Commons Network terecht vanwege mijn interesse in het snijvlak van op commons gebaseerde organisatie en de beweging om een beter web te bouwen. Met Commons Network wil ik graag voorlichting geven, pleiten en alternatieven creëren voor onze huidige technologieplatforms die aan onze collectieve behoeften voldoen. In het Public-Civic Digital Ecosystems programma ondersteun ik het werk om onze huidige internet infrastructuur te veranderen van een die extractief en precair is naar een die in dienst staat van iedereen. Ten eerste zal ik helpen verhalen te delen over de huidige transformaties in het menselijk leven die de digitalisering teweeg heeft gebracht. Op die manier kunnen we misschien zien hoe echte mensen zijn getroffen door recente technologische verschuivingen, leren van hun verhalen, en collectief nadenken over hoe we de digitale publieke infrastructuur willen opzetten.

Naast dit project ondersteun ik de oprichting van een incubator voor de ontwikkeling van platformcoöperaties en pleit ik voor technologieën die al worden gebouwd voor het algemeen belang als leidende noordelijke ster. Ik ben dankbaar om samen te werken met Commons Network en ben enthousiast om met de verschillende initiatieven in Amsterdam en daarbuiten aan de slag te gaan! Dus, als je dit leest en geïnteresseerd bent in meer informatie, neem dan contact op – ik wil graag met je in contact komen. Misschien heb je een verhaal over hoe technologie je leven heeft beïnvloed, wil je je eigen digitale coöperatie beginnen of een aantal nieuwe alternatieve technologieën in je gemeenschap opnemen, of misschien wil je gewoon praten. Hoe dan ook, give me a shout!