Beyond the Now: een syndicated social practice platform op het snijvlak van kunst, onderwijs en activisme

Als onderdeel van ons werk op de digitale transitie schrijven we samen met PublicSpaces een artikelreeks over Europese initiatieven die zich bezig houden met soevereine mediadistributie. PublicSpaces is een coalitie die zich inzet voor een alternatieve digitale infrastructuur die ten dienste staat van het publieke belang in plaats van de belangen van Big Tech. Wij noemen dit ook wel een publiek-collectief digitaal ecosysteem, of een internet als een commons. De komende weken delen we deze artikelreeks met verhalen over deze intrigerende initiatieven. Vorige keer zoomden we in op Les Petites Singularités. Deze week: Beyond the Now.

Beyond the Now is een syndicated social practice platform. Het streeft naar nieuwe leerpraktijken op een transdisciplinaire manier en geeft journalisten, kunstenaars en activisten de instrumenten om soevereiniteit in digitale ruimtes terug te winnen. Beyond the Now werd opgericht tijdens de covid pandemie door zeven organisaties die verschillende sectoren en perspectieven vertegenwoordigen: met name de kunstsector, het onderwijs en activisme. Allemaal voelden ze een groeiende behoefte aan een digitale gemeenschap en een verlangen naar een visie voorbij het “nu” van de pandemie. Door middel van kunst en literatuur wil Beyond the Now het gebruik van de digitale ruimte in het werk van de betrokken organisaties kritisch onderzoeken. We spraken met Áine Obrien, medeoprichter van Counterpoints Arts en betrokken bij Beyond the Now sinds het begin.

“Beyond the Now is een collectief platform, bestaande uit individuen en organisaties. Het platform heeft ons een ruimte geboden om solidariteit te tonen tijdens de pandemie en om het idee dat we samen meer kunnen bereiken dan alleen in ere te houden”, legt Áine uit.

Het digitale domein gebruiken om mensen samen te brengen is de kern van het werk van Beyond the Now. Beyond the Now wil alle organisaties de mogelijkheid bieden om middelen, hun netwerken, verschillende disciplines en vaardigheden te bundelen en samenwerkingsprojecten op te zetten. Het wil een ruimte bieden voor gezamenlijkheid, voor verbeelding en cureren met anderen, voor leren en ontleren. Een open platform waar een mix kan ontstaan van creatieve en kritische stemmen uit diverse gemeenschappen wereldwijd. Een dergelijke digitale ruimte kan niet worden gecreëerd met de software van Big Tech. Hiervoor hebben we alternatieve softwaretools nodig, waarin onder meer soevereiniteit, openheid en transparantie centraal staan.

“Wij geloven dat dezelfde waarden die gelden tijdens fysieke bijeenkomsten zoveel mogelijk moeten gelden tijdens online bijeenkomsten.. Door onze samenwerking met MozFest zijn we als Beyond the Now behoorlijk actief op digitaal activisme en maken we gebruik van praktijken als open source”, geeft Áine aan.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het volledige (Engelstalige) stuk hier. Het artikel is tot stand gekomen met financiering van de European Cultural Foundation, onder licentie CC BY 4.0.

Illustratie door Julia Veldman C.

Ons werk de digitale transitie is geworteld in een radicaal andere benadering van technologie, waarbij gemeenschappen in staat worden gesteld alternatieven te gebruiken als ze die nodig hebben, en nieuwe technologieën af te wijzen als ze die niet nodig hebben. Onze visie is om een alternatieve economie op te bouwen via publiek-civische digitale ecosystemen, waar burgercoöperaties nauw samenwerken met sterke openbare instellingen, en waar gemeenschappen tegelijkertijd vertrouwd raken met technologie en er onafhankelijk van worden.

Lees hier meer over dit werk, of lees onze meest recente (Engelstalige) publicatie over het onderwerp: “Generative Interoperability: Building Online Public and Civic Spaces“.