Lancering van nieuwe artikelreeks over soevereine mediadistributie met PublicSpaces

Als onderdeel van ons werk op de digitale transitie schrijven we samen met PublicSpaces een artikelreeks over Europese initiatieven die zich bezig houden met soevereine mediadistributie. PublicSpaces is een coalitie die zich inzet voor een alternatieve digitale infrastructuur die ten dienste staat van het publieke belang in plaats van de belangen van Big Tech. Wij noemen dit ook wel een publiek-collectief digitaal ecosysteem, of een internet als een commons. De komende weken delen we deze artikelreeks met verhalen over deze intrigerende initiatieven. De eerste: Les Petites Singularités.

Les Petites Singularités (p.s.) is een non-profit in Brussel die transdisciplinaire gesprekken en evenementen faciliteert voor mensen uit alle lagen van de bevolking over digitale ruimte en (met) Free Software. P.s verbindt technologieën met sociaal-culturele contexten en activeert mensen om actie te ondernemen tegen de surveillance hegemonie van Big Tech. Het is een initiatief op het raakvlak van kunst, Free Software productie, filosofie en politiek activisme. We spraken met natacha*, medeoprichter van Les Petites Singularités, over de manier waarop p.s. soevereine mediadistributie mogelijk maakt en het gebruik van alternatieve software bepleit.

“De noties en aannames achter onze technologie moeten zorgvuldig worden doordacht voordat de feitelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Bovendien moeten deze discussies plaatsvinden in een grotere gemeenschap dan alleen de programmeurs die het project hebben opgezet.” legt natacha uit.

Daarom faciliteert p.s. grotere gesprekken over software en techniek, waarbij zowel mensen in de samenleving die bijdragen aan het maken van software als degenen die de software gebruiken worden betrokken.

“In de wereld van vandaag zijn we allemaal erg van elkaar vervreemd en zitten we in onze eigen bubbel. Maar elkaar de hand reiken en samenwerken via allianties, netwerken etc, kan echt een verschil maken voor een meer collectieve benadering van technologie.” zegt natacha.

Een dergelijke benadering zou zeker andere instrumenten vereisen dan de gecentraliseerde Big Tech opties die op dit moment onze digitale omgeving bepalen.

“Op deze manier kunnen webplatforms krachtige hulpmiddelen worden voor sociale en politieke organisatie”, aldus natacha.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het volledige (Engelstalige) stuk hier. Het artikel is tot stand gekomen met financiering van de European Cultural Foundation, onder licentie CC BY 4.0.

Illustratie door Julia Veldman C.

Ons werk de digitale transitie is geworteld in een radicaal andere benadering van technologie, waarbij gemeenschappen in staat worden gesteld alternatieven te gebruiken als ze die nodig hebben, en nieuwe technologieën af te wijzen als ze die niet nodig hebben. Onze visie is om een alternatieve economie op te bouwen via publiek-civische digitale ecosystemen, waar burgercoöperaties nauw samenwerken met sterke openbare instellingen, en waar gemeenschappen tegelijkertijd vertrouwd raken met technologie en er onafhankelijk van worden.

Lees hier meer over dit werk, of lees onze meest recente (Engelstalige) publicatie over het onderwerp: “Generative Interoperability: Building Online Public and Civic Spaces“.

*natasha gebruikt liever alleen haar voornaam geschreven in kleine letters