Conferentie in Chili brengt bewegingen uit hele wereld bij elkaaar


Deze week – van 29 november tot 2 december – komen sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties uit de hele wereld die werken aan versterking van publieke diensten, het aanpakken van de ecologische crisis en bescherming van economische, sociale en culturele rechten vier dagen bijeen tijdens de Our Future is Public conferentie (#OFIP2022) in Santiago, Chili. Onze mededirecteur Sophie Bloemen vertegenwoordigt Commons Network in Chili.

De conferentie biedt de broodnodige ruimte voor deelnemers om kennis uit te wisselen, allianties te versterken en strategieën te ontwikkelen om gezamenlijk vorm te geven aan een werkelijk rechtvaardige en duurzame toekomst: een agenda voor verandering. Onder organisatoren en deelnemers heerst de gedeelde overtuiging dat een wereld waarin zowel de mensenrechten als het milieu worden beschermd alleen kan worden bereikt door de democratisering van cruciale openbare diensten, en het terugbrengen van macht bij burgers.


De eerste twee dagen van de conferentie zijn gewijd aan thema discussies over een breed scala van onderwerpen, variërend van gezondheid en sociale zekerheid tot economische rechtvaardigheid en voedselsystemen. De laatste twee dagen is er ruimte voor collectieve discussies over transversale thema’s zoals de klimaatcrisis, gendergelijkheid, economische rechtvaardigheid en publiek democratisch eigenaarschap.

De conferentie Our Future is Public past goed binnen de veranderende politieke dynamiek in de regio: Linkse krachten winnen weer terrein in Latijns-Amerika, bekend als de second pink time, nadat grote groepen mensen in verschillende landen, waaronder Brazilië, Colombia en Chili zelf, in opstand zijn gekomen om hun democratieën en grondwetten terug te vorderen.

Aanhangers van de 35-jarige linkse president Gabriel Boric vieren na de uitslag van de run-off presidentsverkiezingen in Santiago in december 2021. Foto credits: REUTERS/Rodrigo Garrido

Op zaterdag 1 december – de derde dag van de conferentie – zal Sophie deelnemen aan een workshop getitled Democratic Public Ownership, samen met Vera Weghmann van PSIRU en Katia Valenzuele van de Universiteit van Concepcion.


In deze workshop zal Sophie spreken over de manieren waarop een politiek van zorgzaamheid en municipalistische processen de democratisering van lokale publieke dienstverlening kunnen informeren en bevorderen. Samen met de andere sprekers en deelnemers zal ze onderzoeken hoe we een collectieve visie en realiteit kunnen opbouwen van een democratische, verantwoordelijke staat die toebehoort aan het volk in plaats van aan autoritaire heersers, gevestigde en bedrijfsbelangen. Wat is de rol van openbare diensten in deze vorm van de Staat in wording? Welke bestuurssystemen, overheidsbeleid, eigendomsmodellen, participatiemechanismen en samenwerkingsverbanden tussen overheid en gemeenschap werken concreet om openbare diensten weer in handen van de overheid te brengen? De workshop wordt georganiseerd door Democracy Collective en Transnational Institute en gemodereerd door Daria Cibrario van Public Services International.

De conferentie wordt georganiseerd door meer dan 40 maatschappelijke organisaties, waaronder verschillende van onze partners.

Lees hier meer over de conferentie

Lees hier meer over ons werk op het gebied van municipalisme