Kom Naar: MeentCoop Lancering!

Kom naar de feestelijke lancering van MeentCoop!

Eindelijke is het zover. Op 8 februari om 18.30 lanceren wij MeentCoopincubator voor de gemeenschapseconomie.  

De grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag vragen om een andere verbondenheid tussen mensen. Duurzaamheid, sociale ongelijkheid, diversiteit en digitalisering vragen om zelforganisatie en een sterkere lokale economie. Kleinere verbanden zijn belangrijk om deze uitdagingen democratisch en solidair aan te gaan. Overal klinkt de roep om een andere economie: wat voor economie willen we eigenlijk? Tegelijk is er een beweging in de nieuwe economie in opkomst, waarin initiatieven en bedrijven opbloeien die democratisch zijn in eigendom en governance, en waarde creëren voor de buurt of regio. Het democratische en collaboratieve model van de commons is hiervoor vaak een inspiratie.

Het is hoog tijd dat overheden, kennisinstellingen en maatschappelijk middenveld de handen ineenslaan om deze sector aan te jagen. In Amsterdam lanceert een brede coalitie van maatschappelijke organisaties daarom vandaag MeentCoop – broedplaats voor coöperatieve ondernemingen. 

Overal komen nieuwe gemeenschappelijke organisatievormen op, zoals energiecoöps en wooncoöps, of innovatieve praktijken in de zorg en in de wijk. Elders zien we alternatieve bedrijfsvormen opkomen om de macht van grote tech-bedrijven uit te dagen in de vorm van platformcoöps. In deze organisaties worden gemeenschappelijke doelen en waarden verbonden aan economische en maatschappelijke vraagstukken. De incubator voor de gemeenschapseconomie zal burgers, ondernemers en overheden helpen om zich hiervoor te verenigen.

Tijdens deze lancering presenteren Commons Network, Waag Future Lab, KasKantine, Oranje Energie, 02025, HvA Center for Economic Transformation, StadsmakersCooperatie, Stichting SW-SL en Ru Paré de plannen voor MeentCoop. Maar we zijn ook heel benieuwd naar jouw ideeën.  We hopen dat je er bij kunt zijn om samen vorm te geven aan de coöperatieve agenda en de gemeenschapseconomie in Amsterdam!

Wil je van te voren mee-eten?

Vanaf 17.30 uur is er een vegetarische maaltijd voor 4 euro (betaling ter plekke).