Bouwen aan de Gemeenschapseconomie! 

Elke wijk of dorp kent bevlogen mensen die samen een netwerk vormen waarop de hele buurt kan bouwen. Community Wealth Building ziet die buurt collectieven als ruggengraat van de wijk én van de economie: ze scheppen sociale en economische waarde. Met deze werkwijze help je gemeenschappen om zich met de economie te bemoeien, en om de economie socialer en democratischer te maken.

Twee jaar geleden publiceerden we een gids voor Community Wealth Building. We probeerden antwoord te vinden op de vragen: Hoe democratiseer je de economie? Hoe zorg je ervoor dat de waarde die mensen met elkaar creëren ook in hun gemeenschap blijft? 

Samen met het Fearless City programma van de gemeente Amsterdam hebben we toen in deze toolkit 5 stappen, veel tips en geleerde lessen uit zowel ons eigen werk en van anderen over de hele wereld samengevat. 

Onze missie is om overal gemeenten en regio’s te helpen om hun eigen Community Wealth Building-plannen te kick starten. 

De toolkit is bedoeld voor actieve bewoners, betrokken ambtenaren, welzijnsorganisaties en sociale ondernemingen. We hopen dat deze concrete handvatten inspireren en in staat stellen om zelf aan de slag te gaan. Vind de toolkit hier: commonsnetwork.org/2022/05/30/community-wealth-building-toolkit-essay-video/

Kaart van ons Buurt assembly bij Buurthuis de Bol

Rol van coöperaties

Commons Network is nu ook aan de slag met CWB, oftewel gemeenschapseconomie opbouw. We ontwikkelen kennis, organiseren uitwisseling tussen verschillende stakeholders en ondersteunen initiatieven. Coöperaties spelen daarbij een grote rol. Ze zijn belangrijk voor het opbouwen van Community Wealth Building, omdat coöperaties eigendom zijn van, en worden beheerd door de lokale bewoners. De lokale bewoners worden de leden van de coöperatie. In plaats van dat er een bestuur bovenaan staat die beslissingen maakt over iedereen, maken de leden samen de beslissingen. 

Dit zorgt ervoor dat de beslissingen die worden genomen in het belang van de gemeenschap zijn en dat de behaalde winsten binnen de gemeenschap blijven. Oftewel: de democratisering van de economie.

Werknemerscoöperaties kunnen bijvoorbeeld banen creëren voor lokale bewoners, wat helpt om de economische stabiliteit van de gemeenschap te verbeteren door middel van goede werkomstandigheden en eerlijke lonen. Doordat deze coöperaties lokale diensten aanbieden, kunnen lokale bewoners en anker instituties deze bij hen inkopen. Op deze manier versterken coöperaties de lokale economie. 

Er zijn een hoop verschillende soorten coöperaties. Werknemers-, ondernemers-, consumenten-, wijkwerk-, energie-, woning-, en zorgcoöperaties, en allerlei vormen hier tussenin. Vanuit onze ervaringen, kennis en met hulp van experts publiceren we binnenkort een handboek over de gemeenschapseconomie en coöperaties: Welke zijn er eigenlijk, en wat is hun rol in de gemeenschapseconomie? 

Houd onze website in de gaten voor meer informatie!